За нас

Фолклорен танцов ансамбъл “София – 6”

Научете повече за нас

Ние сме с над 45-годишна история. Повече от 250 световни участия и над 3500 изяви в България.

Носители сме на девет световни титли от най-големите танцови конкурси в света и повече от 1500 родни отличия и награди.

Трикратни златни медалисти на Републикански фестивали. Носители на „Златна лира“, „Кристално огърлие“ и „Почетния знак на вицепрезидента на РБ“

Ние сме Фолклорен Танцов Ансамбъл „София-6“.

Имате въпроси?​ Пишете ни.
0
ГОДИНИ ИСТОРИЯ
0 +
МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЯВИ
0 +
НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ
0 +
ИЗЯВИ В БЪЛГАРИЯ

опознайте танца

Как нашите танцьори описват преживяването

Ансамбълът предизвиква в мен чувства на гордост, отговорност, щастие и удовлетвореност. Когато се представих пред напълно непознати хора на другия край на света и показах снимки на ансамбъла, в който танцувам и хората ме запомниха именно с това, усетих колко е важна националната и личната идентичност, признателността и самочувствието, които дойдоха именно от "София-6"
Танцьор в ансамбъла
Танцьор в ансамбъла

Радвам се, че съм част от ансамбъла. Чувствам се комфортно, когато се работи с ясни цели, с професионализъм, с отдаденост. Без съмнение ансамбълът е място за израстване не само в технически танцувален аспект, но и в личностен и емоционален. Съветвам младите хора да се възползват максимално от това.
Танцьор в ансамбъла
Танцьор в ансамбъла

Все още не съществуват толкова силни, красиви и въздействащи прилагателни и съществителни, за да опиша " София-6" за мен, но ще се опитам със съществуващите. Радост, вълнение, много голямо удоволствие, гордост, семейство, развлечение, сърце, страст.
Танцьор в ансамбъла
Танцьор в ансамбъла

Нашата история

Създаден  на 01.03.1976г.  Фолклорен танцов ансамбъл „София – 6“ е едно от големите постижения на Народно читалище  „Витоша-1951“, гр. София. От 1999г. главен художествен ръководител и хореограф  е Николай Несторов.  Ансамбълът е повод за гордост на своя създател – Нестор Несторов, на своя ръководител, на танцьорите, както и на всички нас – българите.  Представил е красотата, емоцията и шарената окраска на българските танци, музика и костюми не в една държава, не на един континент. Участва в редица български и международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Америка, като в същото време от 1996г. насам е домакин и организатор на Международен фолклорен фестивал „Витоша“. Aнсамбълът често е желан гост на големи форуми от световна величина като Международното изложение на храните в гр. Осака, Япония , 2013г. и Свтовното изложение на традиционни занаяти и културни продукти 2016 в гр. Гуейян, провинция Гуейджоу, Китай. Носител е на девет световни титли от най – големите танцови конкурси в света:
  • 2009г. – гр. Палма – Палма де Майорка
  • 2010г. – гр. Бурса – Турция.
  • 2010г. – гр. Чеонан – Южна Корея.
  • 2014г. – гр. Питещи – Румъния.
  • 2016г. – гр. Пуебла – Мексико.
  • 2016г. – гр. Мексико сити – Мексико.
  • 2020г. – гр. Белград – Сърбия.
  • 2020г. – гр. Питещи – Румъния.
  • 2021г. – гр. Тирана – Албания.
От особена важност за живота на ансамбъла обаче са заслугите на родна земя. И тук сред множество награди за костюм, музика, цялостно изпълнение, награди на публиката не отсъства заслуженото първо място – Голямата танцова награда на София, 2008г и 2009г.., първо място в конкурса „Младежта твори”, 2009г., първо място в Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“, 2012 г., както и първите в историята на съответните два формата награди Гран При в  VI-ти Национален фолклорен конкурс  „Оро се вие, цървули сe кинат”, 2016 г. и в МФФ „Златен прах 2016”. Наградите на Ансамбъл „София-6” продължават с Гран При от МФФ „Малешево пее и танцува” през 2018г. и Гран При от фестивала „Еврогрейд” през 2019г. 2019-та носи още първи награди, сред които Първо място от фестивала в гр. Първомай „Оро си вие, цървули се кинат”, Гран При от фестивала в гр. Панагюрище, Първо място от пловдивския фестивал „На хорото под тепето”. И не на последно място Голямата награда „Златна роза” от едноименния фестивал. От изключително значение за развитието и мотивацията  на ансамбъла са признанията за принос в развитието на българската култура от страна на Президентството на Република България, Министерството на културата, Съюза на народните читалища, Столична община, Район Витоша. През 2017 г. Съюза на българските музикални и танцови дейци удостои Ансамбъл „София-6” с най-високото отличие „Златна лира“

Свържете се с нас сега, като ни пишете или ни се обадите на тел:
+359 897 979 171

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.